Sejak resepi kek ni duk berlegar-legar dekat news feed fb saya, ia memang macam menyentap emosi dan hati suruh saya buat.
Lama dah saya perati dan ushar2 resepi nih. Takdelah susah sangat sebenarnya kan. Masalahnya belum ada kekuatan dan kerajinan nak buat.
Sampailah satu hari tu, dengan izin Allah saya kuatkan semangat untuk beli barang-barang dan siap announce kat facebook lagi. Kalau tak buat jugak memang malu betul nih! haha..
So kat sini saya nak share la resepi ni kot ada sesiapa yang teringin juga nak buat dan nak rasa. Memang sedap, hingga menjilat pinggan! Kalahla Secret Recipe cenggini. Hih!
Lapisan gula hangus:
2 sudu besar gula di tabur atas loyang dan di cairkan dengan api perlahan. Kemudian ratakan dan sejukkan.
Lapisan karamel:
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
sedikit esen vanilla
*kacau kesemuanya hingga sebati- tuang dalam loyang gula hangus tadi, kukus 20-25 minit dan kemudian sejukkan
Lapisan kek coklat
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
*masukkan kesemuanya dalam satu periuk- kacau di atas api perlahan hingga gula melarut dan semua sebati. (lebih kurang 5 minit)
4 Biji telur - putar
Bahan ayak:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Masukkan bahan ayak ke dalam adunan coklat tadi berselang seli dengan telur - kacau hingga sebati
Tuangkan semua adunan ke atas lapisan karamel dalam loyang dengan menggunakan senduk.
Kukus selama 50 minit hingga 1 jam.
Kan dah siap! Makan sejuk-sejuk ketika lapor memang sedap sangat.
Buat ye, rugi tak buat. Senang dan sedap. Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan